Color

Kako da svoj auto pripremite za zimovanje na planini

Kako da svoj auto pripremite za zimovanje na planini

Kako da svoj auto pripremite za zimovanje na planini

Priprema za odmor na planini je mnogo više od pakovanja torbi sa zimskom odećom i opremom za skijanje. Vaš automobil takođe zahteva dobru pripremu kako biste osigurali da vaše vreme provedeno na putu bude što bezbednije. Zato preporučujemo da ispratite ove korake da biste bili sigurni da je vaše vozilo spremno za putovanje na vaš zimski odmor.

1. Proverite svoje gume (uključujući rezervne)

Kada vozite po planinskim putevima, stanje vaših guma je od izuzetne važnosti. Pre nego što krenete na put, proverite gazeći sloj, pazeći da nema sporog curenja vazduha ili pukotina u gumi. Koristite merač pritiska u gumama da biste bili sigurni da su sve gume podjednako napunjene do nivoa koje preporučuje proizvođač.Posedovanje rezervnog točka / gume je neophodno na svakom putovanju, a posebno na putovanju u planine. Može proteći dosta vremena između naseljenih mesta, ili dok se ne pojavi neko drugo vozilo, što može biti nezgodno ako sa sobom nemate rezervni točak. Zato neka rezervni točak bude spreman i dostupan, u slučaju da se guma izduva dok vozite. Ovo će vam uštedeti mnogo glavobolje. 

2. Proverite svoje kočnice

Iako je važno da izbegnete prekomerno kočenje na nizbrdici, takođe morate da budete sigurni da su vaše kočione pločice ispravne i dovoljno očuvane. Dok se vozite niz planinu, možda ćete morati da prebacujete u niži stepen prenosa i povremeno pritiskate kočnicu. Takođe, imajte u vidu da na planinama često ima divljih životinja koje znaju da prelaze put tokom dana i tokom noći, pa je potrebno da i iz tog razloga imate ispravne kočnice.

3. Proverite svoje ulje

Uvek je dobro pravilo da proverite svoje ulje pre dužeg putovanja. Zamenite ili barem dopunite ulje ako je potrebno. Vožnja u planinama može dodatno opteretiti vaš motor, pa će zamena ulja učiniti da vaš motor dobije sve neophdno za pšravilan rad.

4. Proverite svoja svetla

Vidljivost u planinama kada padaju sneg ili kiša, a posebno tokom magle, je glavni bezbednosni faktor. Proverite da li svako od vaših svetala funkcioniše, uključujući i svetla za maglu, koja vam inače možda i nisu toliko potrebna u vašem kraju. Neka prijatelj ili član porodice proveri vaša kočiona svetla dok ih dodirujete, kao i vaše pokazivače pravca.

5. Dopunite svoje tečnosti

Proverite tečnost za brisače vetrobranskog stakla, antifriz i ulje za menjač nego što krenete na put. Ako ste zacrtali svoj kurs i utvrdili da su benzinske pumpe previše udaljene da bi se uzele u obzir zaobilaznice ili neke alternativne rute, možda ćete želeti da spakujete dodatnu kantu za gorivo, za svaki slučaj.


6. Spakujte ove osnovne stvari.

Pored stvari koje će vam trebati za vaše putovanje, takođe ćete želeti da u svoje vozilo utovarite svaku od ovih potrepština.

  • komplet za hitne slučajeve koji uključuje komplet prve pomoći
  • lopatu
  • strugač za led
  • lance
  • kablove
  • baterijsku lampu
  • ćebe
  • flaširanu vodu
  • nekvarljive grickalice
  • sve predmete koji vam mogu zatrebati u hitnim slučajevima
  • vaš mobilni telefon i punjač koji je prilagođen 12v adapteru u kolima
  • potrebna vam je i topla zimska odeća koju možete da obučete ako treba da izađete napolje i promenite gumu ili uklonite snežni nanos

Pokrivenost mobilnim signalom može biti nejednaka u planinama, tako da je najbolje da sa sobom za svaki slučaj ponesete i štampanu mapu tog kraja 

Bonus savet: Proverite vremensku prognozu i planirajte u skladu sa tim

Kao i uvek, kada idete na put, važno je unapred proveriti vremenske prilike. Želite da znate kada i gde možete naići na loše vreme. Razmislite o rezervnom planu, u slučaju da su putevi previše klizavi za vožnju, ili prilagodite ono što nosite ako mislite da bi sneg mogao da bude duže od očekivanog.

Nadamo se da ćete uživati na planinama ove skijaške sezone, ali kao i uvek, bezbednost je na prvom mestu. Iskoristite naše savete da biste bili sigurni da će vam ovogodišnji odmor u planini proteći u zabavi i druženju sa porodicom i prijateljima.

Uz rent a car Galaxy pro Beograd dobićete udobno i sigurno vozilo koje će Vaše putovanje učiniti pravim odmorom.

Maja Janković