Color

Pripremite vaš automobil za toplije dane

Pripremite vaš automobil za toplije dane

Pripremite vaš automobil za toplije dane

Hladno vreme polako odlazi u prošlost, što znači da je vreme da pripremite svoje vozilo za sunčane dane. Kada vozite zimi, vremenske prilike i tretmani na putu mogu da izazovu oštećenja na vašem automobilu; so, sneg i led mogu oštetiti sve, od donjeg stroja i guma do brisača. Evo nekih stvari koje možete da uradite da biste bili sigurni da je vaš automobil spreman za proleće i leto.

Vodite računa o trapu

Vožnja tokom zime znači da se vozite kroz bljuzgavicu, sneg, ali i kroz so, pesak ili druge materijale dizajnirane da obezbede da ne klizite preko puta. Naravno, iako je to dobro za vašu bezbednost, takvi materijali loše utiču na donju stranu vašeg automobila. Ove stvari mogu izazvati koroziju, što može dugoročno oštetiti vaš automobil.

Odvezite auto u auto-perionicu, pa ako je potrebno platite i malo više da biste oprali trap. Alternativno, ako imate rampe ili pristup čvrstoj auto dizalici, možete to i sami uraditi. Nemojte koristiti deterdžent ili bilo koje druge hemikalije; dovoljno je samo da običnom vodom uklonite ostatke tih materijala sa ranjive donje strane vašeg vozila.

Nemojte zanemariti ostalo

Kada očistite trap, otvorite haubu i očistite blok motora. Koristite rukavicu za pranje automobila i toplu vodu sa deterdžentom da biste je obrisali. Uklonite svo lišće ili druge ostatke koji su se našli ispod vaše haube.

Pogledajte dno vrata vašeg automobila, gde prljavština, so i korozija mogu da se sakupe. Temeljno očistite unutrašnjost vašeg automobila. Uklonite svoje podne prostirke i operite ih izvan automobila da biste se rešili zimske prljavštine, soli i peska. Dobro usisajte presvlake i ostatak tepiha, a zatim nanesite sredstvo za zaštitu u spreju za kontrolnu tablu i vidljivi vinil ili kožu. Na kraju, poprskajte zaptivke za vrata i prozore silikonskim sprejom.

Metlice brisača

Zatim pregledajte brisače. Koristili ste ih cele zime, pa želite da budete sigurni da metlice i dalje čiste vaše vetrobransko staklo (i zadnje staklo) kako treba. Vek trajanja metlice brisača je 6 meseci do godinu dana, tako da je sada savršeno vreme da ih pregledate i zamenite ako je potrebno. Proverite pumpu tečnosti za brisače i rezervoar takođe, dopunite ako je potrebno.

Provera i zamena guma

Ako imate zimske radijalne i letnje gume, dolazi vreme da ih promenite. Proverite i pritisak u gumama. Promena temperature okoline menja pritisak u gumama. Proverite pritisak u gumama pre nego što bilo gde vozite, jer vožnja može zagrejati vaše gume i dati pogrešne rezultate merenja. Obavezno održavajte pritisak u gumama prema preporuci proizvođača. Nedovoljan pritisak će prouzrokovati habanje vaših guma i povećati potrošnju goriva. Sa druge strane, prenaduvavanje uzrokuje neravnomerno habanje u sredini gume, što dovodi do zamene ranije nego što je inače potrebno.

Akumulator i filteri

Pregledajte i očistite akumulator ako je potrebno. Pogledajte kontakte i ako postoji bela korozivna skrama, očistite je. Koristite čvrstu četkicu za zube i mešavinu sode bikarbone/vode da biste je uklonili. Besplatno proverite akumulator u vašoj lokalnoj prodavnici auto delova ili u servisu da biste se uverili da i dalje može adekvatno da drži punjenje.

Dok ste tamo, proverite filter za vazduh. Vaš vazdušni filter treba da se promeni u skladu sa preporukom proizvođača automobila. Ako živite u prašnjavim područjima ili ako vozite u teškim uslovima, moraćete da ga menjate češće. Iako prljavi filter za vazduh više nema značajan uticaj na kilometražu, on i dalje može sprečiti prekomerno habanje vašeg motora.

Promene ulja i tečnosti

Ako živite u oblasti sa izuzetno hladnim zimama, trebalo bi da promenite viskozitet ulja. Prelazak na ulje veće težine tokom leta poboljšaće performanse. Isto tako, ako živite u oblasti sa višim temperaturama tokom leta, trebalo bi da promenite težinu ulja da biste održali i performanse. Naravno, dok menjate ulje, trebalo bi da promenite i filter.

Pregledajte i rashladnu tečnost, tečnost za kočnice i upravljač. Uverite se da je rashladna tečnost standardna mešavina rashladne tečnosti i vode 50/50. Ako su prošle dve godine, trebalo bi da provere i hladnjak.

Sada kada ste uradili ovu jednostavnu kontrolnu listu od šest tačaka kako biste svoj automobil pripremili za proleće i leto, sačekajte prelep topao prolećni dan i krenite na krstarenje. Topli dani su sve bliže, spremite se da zajedno sa svojim automobilom uživate u njima.

Uz rent a car Galaxy pro Beograd dobićete udobno i sigurno vozilo koje će Vaše putovanje učiniti pravim odmorom.

Maja Janković